Slechts beperkte milieueffecten RUP Engelse Wijk
Wanneer de stad een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opmaakt, onderzoekt de stad welke positieve of negatieve effecten dit plan heeft op mens en milieu. Dat doet de stad via een zogenaamde screening. Wanneer uit dit onderzoek blijkt dat de effecten op mens en milieu groot zijn, dan moet de stad een milieueffectenrapport (MER) opmaken. Dit MER is een zeer uitgebreid onderzoek naar de invloed van het RUP op mens en milieu.

Ook voor het RUP Engels wijk, waar de stad militair gebied wil omzetten naar woongebied, en waar een school gepland is, deed de stad dit onderzoek. Op 15 januari 2013 meldde de Vlaamse overheid dat ze de motivatie in het onderzoek volgt. Het RUP Engelse Wijk heeft dus volgens de Vlaamse overheid geen aanzienlijke negatieve effecten op mens en milieu. De stad moet dus ook geen duur en uitgebreid MER opstellen.

Paaskermis 2013
Van 30 maart tot 3 april is het paaskermis op de Grote Markt. Het stadsbestuur opent de kermis officieel op zaterdag 30 maart om 18 uur met een ontvangst van de foorkramers in de Lakenhal. Na de receptie zorgt de Morkhovense fanfare Zucht Naar Kunst voor muzikale begeleiding en brengt de paashaas een bezoek aan de kermis.

Volkstuinpark Bruggenbeemd
Vzw De Vlaamse Volkstuinen begint binnenkort met de inrichting van het volkstuinpark Bruggenbeemd. Op de percelen grond bevinden zich houten vervallen constructies die de vzw zal afbreken. Het stadsbestuur wil graag helpen bij het verfraaien van de grond.

De uitvoeringsdienst verwijdert met een bulldozer betonnen paaltjes, betonstenen en struikgewas en voert het afgebroken materiaal af. De vzw zorgt zelf voor het omploegen, frezen en inrichten van de grond en het plaatsen van tuinhuisjes.

Trage Post - Van nu naar straks
Waerbeke vzw, de erkende sociaal-culturele beweging voor stilte en leefkwaliteit, nodigt iedereen in Vlaanderen uit om te communiceren met komende generaties in de vorm van Trage Post: brieven die pas in 2030 door de geadresseerde geopend worden. U schrijft bijvoorbeeld een brief aan uw eerste kleinkind, een opvolger in uw job of de toekomstige burgemeester. De brieven worden bewaard in het Hofke Van Chantraine, het kunst- en erfgoedcentrum in Oud-Turnhout. Op www.portaalvandestilte.be kunt u uw gegevens en die van de geadresseerden up-to-date houden.

Om u op gang te helpen, organiseert cultuurcentrum ’t Schaliken, samen met de erfgoedcel Kempens Karakter en Vormingplus Kempen op zondag 9 juni een stiltewandeling en een twee uur durende workshop brieven schrijven in kasteel Le Paige.

Carnaval in het Netepark
Op woensdag 13 februari is het carnaval in het Netepark. De personeelsleden van de onderhoudsploeg verkleden zich in Disneyfiguren om de zwemmers te animeren. Ze zorgen ook voor versiering en muziek. De personeelsleden doen dit vrijwillig, buiten hun werkuren. Met hun enthousiasme willen ze laten zien dat zwemmen één groot feest is.

Nieuwe dienst rond integratiebeleid
Het aantal mensen van vreemde origine in Herentals neemt elk jaar toe. Dit komt het multiculturele leven in onze stad ten goede maar brengt soms ook integratieproblemen met zich mee. Om de dienstverlening rond integratie te ondersteunen en coördineren, wil het stadsbestuur een dienst integratie opstarten.

Het college dient hiervoor een subsidieaanvraag in bij de Vlaamse overheid. In het kader van het Vlaamse integratiebeleid komt Herentals in aanmerking voor een starttoelage van ongeveer 25.000 euro en een werkingssubsidie van ongeveer 67.000 euro per jaar. Daartegenover staat dat het stadsbestuur zelf 33.500 euro per jaar moet investeren in het stedelijke integratiebeleid.